- Kiyoh 9.0/10
- Winkels in Amsterdam en Utrecht
- Helaas heeft PostNL te kampen met vertragingen.
Eerste hulp bij wandelongemakken
29 april 2022 | WandelenVeilig op pad
Wandelen is gezond, veilig en brengt weinig risico’s met zich mee. Met een paar goede wandelschoenen en wandelsokken ben je al een heel eind op weg, letterlijk en figuurlijk!
Toch kun je door wandelen soms last krijgen van kleine of grotere ongemakjes zoals blaren of een verzwikte enkel. Gelukkig zijn er genoeg kleine en handige artikelen voorhanden die je makkelijk kunt meenemen op je wandeling. Een uitkomst bij ongemak onderweg!
Het begint bij preventie
Blaren zijn vervelend en pijnlijk. Voorkom blaren met goed passende schoenen. Als je snel last van blaren hebt kun je twee paar droge sokken dragen (om wrijving op de huid te verminderen). Een ‘liner sok’ kan ook uitkomst bieden. Vergeet ook niet om nieuwe schoenen van tevoren goed in te lopen.
Controleer je voeten tijdens rustpauzes en stop bij de eerste tekenen van een ‘hotspot’. Een hotspot ontstaat door drukpunten en/of wrijving. De wrijving tussen huidlagen zorgt voor irritatie en beschadigingen. Met name een natte of warme huid is hier gevoelig voor. Als de huidlagen vervolgens van elkaar loslaten en zich met vocht vullen, vormt zich een blaar.
Blaarbehandeling onderweg
Nog niet uitgewandeld maar heb je toch last van een blaar? Met een simpele First Aid Kit heb je alles bij de hand om je eigen EHBO’er te zijn. Je kunt een EHBO-setje eenvoudig zelf samenstellen, maar als je voor gemak gaat zijn ze ook kant-en-klaar te koop.
Maak de blaar en de huid eromheen goed schoon om de kans op infectie te verkleinen. Grote gesloten blaren waar veel druk op staat kun je het beste eerst open prikken. Gebruik hiervoor een gedesinfecteerde naald. Steek de naald in de basis van de blaar, zodat het vocht eruit kan lopen. Doe er vervolgens een blarenpleister op. Als je geen blarenpleister hebt dan kun je ze bedekken met een gaasje en doe er een sterke pleister, medische tape of sporttape overheen.
Duurt je wandeling nog enkele dagen? Controleer de blaar dan elke dag op tekenen van infectie. En vergeet ook bij thuiskomst niet de blaren goed te behandelen en te ontsmetten.
Gestrand
Een ongelukje zit in een kleine hoekje. Heb je je enkel verzwikt of kun je om een andere reden niet verder wandelen en je ben je ook niet op een makkelijk te bereiken plek? Dan kunnen deze items je helpen om veilig en comfortabel te wachten tot er hulp arriveert.
Met een reddingsdeken (emergency blanket) en zitlap blijf je makkelijker op temperatuur en enigszins droog. Snelverband kan steun en bescherming bieden bij een ontstoken blaar of verzwikte enkel.
Zit je middenin de Nederlandse ‘wildernis’ en kan niemand je horen roepen of zien? Dan biedt een noodfluitje wellicht uitkomst. Fluiten kun je langer volhouden en het geluid van een goed noodfluitje reikt veel verder.
Aan het einde van de dag is vaak de batterij een beetje leger, niet alleen van onszelf maar ook van de meeste mobiele telefoons.. een powerbank kan dan -in elk geval voor je telefoon- uitkomst bieden. Verder is een zaklampje of hoofdlampje handig wanneer het schemerig wordt.
De meeste artikelen nemen niet of nauwelijks plek in in je dagrugzak, maar kunnen het wandelcomfort en veiligheid aanzienlijk verhogen.
Veel en veilig wandelplezier!
Eerste-hulp-bij-wandelongemak paklijst:
-Blarenpleisters
-Steriele naald
-Alcoholvrije doekjes
-Snel-/drukverband
-Emergency blanket
-Fluitje
-Verlichting
-Powerbank
We hebben alle artikelen hier voor je op een rijtje gezet.