Hardshell of softshell
Dit blog gaat over het verschil tussen waterdichte kleding en waterafstotende kleding, in jargon hardshell en softshell. Beide soorten bieden bescherming tegen slecht weer. Maar wanneer kies je voor waterafstotende kleding en wanneer kies je voor waterdichte kleding? In onderstaande tekst zal uitgelegd worden wat de verschillen zijn zodat jij beter inzicht krijgt in deze materie en wat de beste kleding is voor jouw doeleinden. Zo raak je niet van de regen in de drup.
Hardshell
Een hardshell is volledig waterdicht, volledig winddicht en goed ademend. Textiel wordt waterdicht gemaakt door een coating of een membraan aan te brengen aan de binnenzijde van de stof. Een stof mag waterdicht genoemd worden als de waterdrukkolom minstens 5.000 mm is. Een waterdrukkolom van 30.000 mm is heel hoog en betekent dat het textiel een hele hoge mate van druk kan hebben voordat het water er doorheen geperst wordt. In het algemeen geldt: hoe hoger de waterdrukkolom - of hoger de waterdichtheid - hoe minder het ademend vermogen.
Het ademend vermogen betekent de mate waarin het kledingstuk waterdamp kwijt kan. In technische waterdichte kleding wordt het ademend vermogen verkregen door een microporeuze of door een hydrofiele techniek. Bij de microporeuze (hydrofobe) techniek heeft de waterdichte laag ontelbare minuscule gaatjes waar water niet doorheen kan, maar waterdamp wel. Bij de hydrofiele techniek wordt vocht op moleculair niveau doorgegeven. De moleculen van de waterdichte laag zijn negatief geladen en de watermoleculen zijn positief geladen. Hierdoor wordt waterdamp door de waterdichte laag aangetrokken en naar buiten gewerkt. Dit proces werkt alleen als de druk binnenin de kleding hoger is dan de druk buiten. Het ademend vermogen van een hydrofiele waterdichte laag werkt dus alleen goed als de drager van het waterdichte kledingstuk actief is.
Coating
Een coating is een vloeistof, een soort verf, dat tegen de achterzijde van de buitenstof wordt aangebracht. Na het stollen vormt dit een waterdichte laag. Een coating is minder stevig dan een membraan. Ze zal sneller gaan bladderen en verpulveren. Daarnaast heeft een coating een lager waterdrukkolom en is minder ademend. Een coating is wel veel goedkoper. Binnen de coatings zijn er microporeuze (hydrofobe) coatings en hydrofiele coatings. Een voorbeeld van een microporeuze coating is NanoPro™ Eco.
Membraan
Een membraan is een soort vlies dat aan de achterzijde van de buitenstof wordt verlijmd. Naast microporeuze membranen van PolyTetraFluorEtheen (PTFE) bestaan er ook hydrofiele membranen van Polyurethaan (PU). Een membraan is slijtvaster dan een coating. Ook is de waterdrukkolom hoger en is het ademend vermogen vaak beter. Een waterdicht kledingstuk met membraantechnologie is wel duurder. Bij microporeuze PFTE moet je denken aan jassen en broeken met Gore-Tex®. Hydrofiele PU membranen zijn bijvoorbeeld membranen als Dermizax®, Proflex™ of Pertex Shield®+.
Durable Water Repellent (DWR)
Alle waterdichte kledingstukken zijn voorzien van een zogenoemde DWR (Durable Water Repellent) impregnatie waardoor waterdruppels van de buitenstof afrollen. Hierdoor zal de buitenstof niet snel verzadigd raken waardoor het ademend vermogen optimaal blijft.
Het is belangrijk om te beseffen dat de werking van alle ademende waterdichte constructies afhankelijk is van verschil in vochtigheid en druk tussen de binnen- en buitenkant van het kledingstuk. Als het buiten heel vochtig is (tropisch of heel druilerig) dan zal zelfs het meest ademende systeem minder goed werken.
Softshell
Eigenlijk is softshell een misleidende naam. Softshell kleding is niet per definitie gemaakt van zachte materie, maar wordt zo genoemd omdat ze simpelweg niet 100% waterdicht is. Maar wat is een softshell precies? Een softshell is waterafstotend, 70-100% winddicht en zeer goed ademend. Een softshell biedt dus goede bescherming tegen neerslag en wind zonder het stugge gevoel en krakerige geluid van een hardshell. En omdat ze niet waterdicht is, ademt ze ook veel beter dan een hardshell. Een softshell is vooral ideaal bij een hogere mate aan inspanning waarbij je erg actief bent en meer gaat zweten.
De meeste softshells hebben geen membraan. Ze zijn gemaakt van speciaal dicht geweven stof waardoor ze voor 70% tot 95% winddicht zijn en in bepaalde mate waterafstotend. Softshell-stoffen zonder membraan zijn onder andere Polartec Power Shield®, Pertex Equilibrium® en Fortius 2.0™. Enkele softshells hebben wel een membraan. Bijvoorbeeld Gore-Tex Infinium®. Dit membraan is opgerekt en heeft daardoor grotere gaatjes. Ze is daarmee wel volledig winddicht maar niet waterdicht. Het nadeel van een softshell met membraan is dat ze relatief minder goed ademt. Ook bij softshells is de buitenstof geïmpregneerd met een DWR.
Overigens is de wereld van de softshells de laatste jaren sterk aan verandering onderhevig. Softshell is inmiddels een containerbegrip geworden. Er is een flink aantal ‘softshells’ die niet volledig aan de oorspronkelijke criteria van een softshell voldoen. Zo zijn er bijvoorbeeld fleecevesten met een gladde buitenstof met DWR-impregnatie die enigszins waterafstotend zijn en een beetje wind tegenhouden. Dit soort fleecevesten kun je dus tweeledig gebruiken: als tussenlaag en als buitenste laag. Bijvoorbeeld de Rab Alpha Flux Jacket. Een ander voorbeeld is de Kinetic Plus Jacket van Rab die wel aan de criteria van een softshell voldoet, maar toch volledig waterdicht is door een PU-membraan.
Uit bovenstaande blijkt dat het grootste verschil tussen een hardshell en een softshell de mate van waterdichtheid is en daarmee de mate van het ademend vermogen. Een softshell ademt per definitie veel beter dan een hardshell omdat een hardshell volledig waterdichtheid is. Binnen hardshells en softshells zijn er wel verschillen in waterdichtheid en ademend vermogen. Let hierop bij het maken van de keuze voor een jas of broek. Verwacht je veel neerslag, dan is het verstandig om een hardshell te dragen. In situaties waarbij het fris is en je mogelijk wat neerslag kunt verwachten dan is een softshell een goede optie. Ook bij activiteiten waarbij je veel inspanning verricht en je dus meer gaat zweten, kun je vaak beter een softshell dragen.
Tip 1: twijfel je aan de mate van winddichtheid? Probeer door de stof heen te blazen en voel of en in hoeverre je je adem kan voelen door de stof heen.
Tip 2: weet je niet zeker of een kledingstuk waterdicht is, kijk dan aan de binnenkant of de naden getapet zijn. Zo ja, dan is het kledingstuk volledig waterdicht.
Hopelijk weet je na het lezen van dit verhaal wat hardshells en softshells zijn. Ben je nieuwsgierig geworden naar de hardshells en softshells? Kom dan naar een van onze winkels zodat je zelf het verschil kunt zien en voelen.