- Kiyoh 9.0/10
- Winkels in Amsterdam en Utrecht
- Helaas heeft PostNL te kampen met vertragingen.
Hoe kies ik de juiste regenkleding?
22 februari 2024 | KledingHet kopen van de juiste regenjas (of regenbroek) kan nog best lastig zijn. Er is zo ontzettend veel keus! Coating of membraan? Waterkolom? 2-laags of 3-laags? Je hoort het al, er zijn heel veel factoren waar je rekening mee moet houden, en dat is best technisch en ingewikkeld.
1. Waar ga je hem voor gebruiken?
De eerste vraag die je jezelf altijd moet stellen als je regenkleding wilt aanschaffen is deze: waar ga je het voor gebruiken? Wil je droog blijven als je naar je werk fietst? Ga je hiken met een zware rugzak? Of ga je alpineren en moet de jas dus écht tegen een stootje kunnen? Bij al deze vragen heb je net een andere type jas nodig.
Woon-werkverkeer
We beginnen met de eerste. Voor dagelijks gebruik of woon- werkverkeer volstaat een simpel jasje met een coating of 2-laags membraan (meer over deze termen hieronder). Denk bijvoorbeeld aan de Downpour Jacket van Rab, Precip Jacket van Marmot, of de Hillwalker van Berghaus. Deze jassen verschillen in prijs en ademend vermogen. Over het algemeen kun je stellen dat hoe duurder de jas is, hoe beter deze zal ademen en hoe meer waterdicht deze is (ook hierover lees je meer verderop).
Met backpack
Wanneer je je jas gaat gebruiken met een zware rugzak (> 7 kg) heb je een jas met een 3-laags membraan nodig. Deze jassen hebben een sterker buitenmateriaal en kunnen dus die schurende rugzak aan. Bovendien ligt de waterkolom hoger en drukt het gewicht van de rugzak het water dus niet door het materiaal van de jas. Ook ademen dit soort jassen beter, en hebben de meeste modellen ventilatieritsen onder de oksels. Wel zo prettig als je actief bezig bent! Denk bij deze 3-laags jassen aan bijvoorbeeld de Firewall of de Kangri van Rab.
klimmen
Als je ook met de jas gaat klimmen, of hem gaat gebruiken voor het serieuzere bergwerk, dan is het raadzaam om een 3-laags jas te kiezen met een zeer sterke buitenstof, bijvoorbeeld eentje met Gore-Tex Pro. De buitenstof van een Gore-Tex Pro jas moet een bepaalde dikte hebben. Dat maakt deze jassen supersterk. Bovendien hebben deze jassen vaak ook andere handige features: de capuchon past over een klimhelm, en de zakken zijn extra hoog geplaatst, zodat je er ook bij kan met een klimgordel aan. Voorbeelden van Gore-Tex Pro jassen zijn de Latok Jacket van RAB of de Beta AR van Arc’teryx.
2. Hoe werken de lagen?
Leuk, al dat geklets over die lagen. Maar hoe zit dat nou precies? Ten eerste kun je het onderscheid maken tussen een coating en een membraan.
Coating
De eerste is een waterdichte laag die aan de binnenkant van de stof wordt aangebracht. Dat is vaak een polyurethaan (PU) laag, en dit is een stuk goedkoper dan het gebruik van een membraan. Het nadeel is alleen dat zo’n laag een stuk gevoeliger is voor slijtage. De coating slijt van de stof af en daardoor kan een jas met een coating dus na verloop van tijd minder waterdicht worden.
Membraan
En dan een membraan: dat is een dunne vlieslaag met poriën. Die poriën zijn vele malen kleiner dan een regendruppel, maar kunnen wel de waterdamp doorlaten. Zo kan water er van de buitenkant niet doorheen, maar kun je wel je vocht en warmte kwijt. Let wel: dit ademend vermogen kan pas in werking treden als er een verschil bestaat tussen de temperatuur en luchtvochtigheid binnenin de jas, en daarbuiten. Doordat de lichaamstemperatuur over het algemeen hoger is dan de buitentemperatuur, ontstaat in de kleding een iets hogere druk dan daarbuiten. De waterdamp wordt hierdoor naar buiten ‘geduwd’. Hoe groter het verschil in temperatuur, hoe beter de jas zal ademen.
Lagen
De membranen bestaan in verschillende soorten: er zijn 2-laags en 3-laags laminaten. Bij een 2-laags laminaat wordt het membraan met de buitenstof verlijmd (2 lagen dus, de buitenstof en het membraan zelf). Vaak heeft de jas dan een voering die er ‘los’ in hangt ter bescherming van het membraan. Het voordeel van een 2-laags laminaat is dat de stof lekker soepel aanvoelt. Bij een 3-laags laminaat is het membraan ook verlijmd met de buitenstof, maar is deze aan de andere kant verlijmd met de beschermlaag (3 lagen dus: buitenstof, membraan, en beschermlaag). Zo is het materiaal een stuk sterker en slijtvaster, maar wordt de stof wel stugger.
3. Waterdichtheid
Je denkt misschien, waterdicht is waterdicht. Maar bij regenkleding zit daar nogal veel verschil in. De waterdichtheid wordt gemeten door middel van de waterkolom. Dit is de hoeveelheid water (in mm per cm2) die op de stof kan staan voordat het doorlekt. Vaak wordt een jas met een waterkolom van minimaal 5.000 mm als goed waterdicht aangemerkt, maar onze ervaring leert dat je pas met een jas van 10.000 mm helemaal zeker kunt weten dat je uren in de regen droog blijft. Bovendien komt er al snel een aardig hoge druk op de stof te staan, bijvoorbeeld wanneer je op je knieen in het gras zit, je op een fietszadel zit of je een zware rugzak op hebt. Bij voorkeur kies je dus voor een jas of broek met een iets hogere waterkolom, als dat in je budget past. Bij de 3-laags membranen is de waterkolom altijd zeker 20.000 mm, en alle Gore-Tex producten (dus ook de 2-laagslaminaten) hebben zelfs een waterkolom van 29.000 mm.
4. En nu kiezen!
We hopen dat we je hiermee iets wijzer hebben gemaakt wat betreft regenkleding. Uiteindelijk is het natuurlijk het belangrijkst dat je regenjas of regenbroek lekker zit en je comfortabel houdt. Wil je meer informatie? Neem contact met ons op, onze outdoor specialisten vertellen je er graag alles over!
> Bekijk onze regenkleding voor dames
> Bekijk onze regenkleding voor heren