- Kiyoh 9.0/10
- Winkels in Amsterdam en Utrecht
- Helaas heeft PostNL te kampen met vertragingen.
Klimschoenen kiezen
| Klim- en bergsportStel, je hebt een paar keer geklommen of geboulderd en bent van plan om het te blijven doen. In dat geval loont het al vrij snel om te investeren in een goed paar klimschoenen in plaats van te blijven huren. Vergeleken met de huurschoenen van de klimhal zijn eigen schoenen een stuk fijner om mee te klimmen. Bovendien verdienen ze zichzelf al binnen een paar sessies weer terug. Voor beginnende klimmers valt het echter niet mee om een goede keuze te maken op dit vlak. Het aanbod is zacht gezegd nogal overweldigend en het is door allerlei geruchten ook niet altijd duidelijk hoe de schoenen horen te passen. In deze keuzenhulp leggen we uit welke typen klimschoenen er zo al bestaan en hoe je het beste kan bepalen welke schoen het meest geschikt is voor jou.
Hoe horen klimschoenen te passen?
Het hardnekkigste gerucht over klimschoenen is dat deze enorm strak horen te zitten en dat het goed voor je klimniveau zou zijn om ze tot wel vier (!) maten kleiner te kopen dan je straatschoenen. Over dit gerucht kunnen we vrij kort zijn: Het is onzin. Klimschoenen horen inderdaad nauw om de voet aan te sluiten voor genoeg ondersteuning op kleine voettreden. Maar te kleine schoenen zorgen voor een verminderde doorbloeding, waardoor je meer pijn ervaart en minder goed kan voelen waar je nou precies op staat. Hou er echter wel rekening met dat klimschoenen doorgaans een beetje uitrekken gedurende de eerste paar klimsessies. Dat betekent dat de schoenen bij de aanschaf best strak mogen zitten, maar dus niet zo erg dat het pijnlijk wordt. De maatvoering per merk verschilt sterk, dus passen is bij klimschoenen een must als je het merk of het model nog niet kent.
Een tweede puntje van aandacht bij het passen van klimschoenen is de pasvorm. Voeten komen in veel verschillende vormen, bijvoorbeeld voor mensen met smalle of juist brede voeten. Fabrikanten van klimschoenen ontwerpen daarom modellen voor verschillende soorten voeten. Staar je dus niet blind op hoe mooi een schoen er uit ziet op de foto. Als het model niet geschikt is voor jouw voet dan loont het om verder te kijken naar een schoen die beter past! Bij Kathmandu houden we hier rekening mee door in iedere categorie klimschoenen verschillende modellen op voorraad te hebben. Daarmee is de kans groot dat we je een schoen kunnen bieden die perfect is voor jouw voet.
Schoenen speciaal voor beginners
Misschien is het je al opgevallen dat klimschoenen behoorlijk kunnen variëren in prijs. Hierbij zijn de goedkopere schoenen vaak speciaal ontworpen voor beginnende klimmers. Een betaalbaardere schoen maakt het immers toegankelijker om de sport op te pakken. Naast de prijs zijn er nog andere kenmerken die deze categorie geschikt maakt voor beginnende klimmers. Zo is de vorm van deze schoenen relatief plat en symmetrisch, wat zorgt voor meer draagcomfort. Daarnaast is het rubber op de zool iets dikker en stijver, zodat de schoen slijtvaster is en langer meegaat. Beginnersschoenen zijn dus comfortabel en hebben een gunstige prijs/kwaliteit verhouding. Ideaal dus om kracht en techniek op te bouwen!
Wat krijg je als je een duurder paar klimschoenen koopt?
Voor gevorderde klimmers kan het op den duur lonen om te investeren in een duurder paar klimschoenen. De voordelen van dergelijke schoenen zitten over het algemeen in zachter rubber en een soepelere zool voor meer gevoel. Hieronder een paar dingen waar je op kan letten bij de aankoop van een schoen die geschikt is voor jouw stijl klimmen:
1. Boulderen /Sportklimmen
Klimschoenen die specifiek ontworpen zijn voor steile boulders en sportroutes zijn vaak te herkennen een sterk gebogen vorm. Dit wordt downturn of toedown genoemd en zorgt ervoor dat de schoenen als een soort klauwtjes gebruikt kunnen worden in de overhang. Daarnaast zijn ze soepel en voorzien van dun en zacht rubber (bijvoorbeeld Vibram XS grip 2), wat zorgt voor veel wrijving en gevoel. Tot slot hebben deze schoenen vaak meer rubber aan de bovenkant van de voet, wat de schoen geschikter maakt voor het leggen van toe-hooks. Ons assortiment klimschoenen in deze categorie vind je hier.
2. Sportklimmen / Allround
Als je van langere routes houdt, dan heb je waarschijnlijk meer aan schoenen met een wat stijvere constructie. Deze schoenen hebben een zool die minder makkelijk buigt, waardoor je kuiten minder moe worden tijdens langere routes. Daarnaast is het rubber op deze schoenen vaak iets harder en meer geschikt voor het staan op hele kleine randjes (bijvoorbeeld Vibram XS edge). De schoenen in deze categorie lenen zich ook als ideale allround schoenen, die zowel geschikt zijn voor binnen- als buitenklimmen. Kijk hier voor ons assortiment in deze categorie.
3. Trad / Alpien
Voor het klimmen van traditionele spleetroutes en lange alpiene rots routes zijn zowel comfort als ondersteuning erg belangrijk. Hierbij is een model met veters het meest comfortabel, omdat deze het beste kan worden aangepast aan de vorm van je voet. Daarbij kan er genoeg ruimte gemaakt worden om sokken te dragen in de schoen voor meer comfort en warmte. Tot slot is een dergelijke schoen met een plat profiel ook geschikt als je van plan bent om je tenen in dunne rotsspleten te verdraaien. Kijk hier voor ons assortiment aan trad/alpiene klimschoenen.
Tot slot
Zoals je ziet zijn er een hoop dingen waar je op kan letten bij de aanschaf van klimschoenen. Het belangrijkste is echter dat de schoenen lekker zitten en goed op jouw voet passen. In onze winkels in Utrecht en Amsterdam kun je een breed assortiment aan klimschoenen komen passen en helpen onze medewerkers je graag met het maken van de beste keuze.