- Kiyoh 9.0/10
- Winkels in Amsterdam en Utrecht
- Helaas heeft PostNL te kampen met vertragingen.
Tutorial wandel- en bergschoenen passen
29 januari 2021 | WandelenAls outdoorliefhebbers hebben we nog steeds geluk: wandelen kan ook in deze tijd nog prima, zeker als je een rustige omgeving opzoekt. Goed passende wandelschoenen zijn onontbeerlijk voor een comfortabele wandeling. De juiste maat en pasvorm zijn daarbij essentieel. Om thuis te kunnen bepalen of de wandelschoenen goed zitten hebben we een stappenplan voor je opgesteld en een pasvideo gemaakt. Heb je na het lezen van deze blog nog vragen? Dan staan we je graag telefonisch of per mail te woord.
Opmerkingen vooraf:
Voor wandelingen in de Nederlandse natuur volstaat een wandelschoen in de categorie A of A/B.
Afhankelijk van de ondergrond waar je op loopt en de weersomstandigheden kan een waterdichte schoen met Gore-Tex (GTX) een logische keus zijn.
Stappenplan:
- Kies een maat groter dan je normale schoenmaat en controleer of er voldoende ruimte is bij de tenen.
Dit doe je door de binnenzooltjes uit de schoen te halen en er op te gaan staan.* - Zorg ervoor dat je voet goed opgewarmd is. Maak vóór het passen een goede wandeling of pas de schoenen laat op de dag.
- Trek goede wandelsokken aan.
- Plaats de zooltjes terug in de schoenen en controleer of de tong recht zit. Trek de veters aan van beneden naar boven, stevig maar niet strak (zie video onderaan blog).
- Houd de schoenen een paar uur in huis aan.
*N.B. Het binnenzooltje is bijna nooit een goede indicator voor de breedte van de schoen, wel voor de lengte.
Toelichting
- Kies een maat groter dan de normale schoenmaat.
Houd voldoende ruimte over bij de tenen, ze mogen de voorkant van de schoen niet raken. Houd er rekening mee dat de voeten uitzetten tijdens een wandeling. Hoe langer je wandelt, hoe meer de voet uit zal zetten. Dus als je van plan bent langer dan 2 of 3 uur te wandelen is deze ruimte in de schoen extra belangrijk. Ook als je in een gebied wandelt waarbij je regelmatig moet afdalen heb je deze ruimte ook nodig. Bij het afdalen schuift de voet iets naar voren waardoor je tenen sneller de neus kunnen raken.
Voor het bepalen van de juiste schoenmaat kun je de binnenzool gebruiken. Haal de binnenzool uit de schoen. Ga met je voet op de zool staan, met je hiel goed tegen de rand staat. De zool moet ongeveer een vingerbreedte (ongeveer een centimeter) voorbij de tenen uitsteken. herhaal dit bij de andere voet.
De meeste wandelschoenen hanteren de U.K. maattabel. Op onze website zijn de maattabellen bij de schoenen toegevoegd, zodat je de juiste maat kunt bepalen. Zijn je voeten erg ongelijk in lengte, dan is de grootste voet leidend. Neem bij twijfel contact met ons op. - Zorg voor vooraf opgewarmde voeten.
Wanneer je wandelt zetten de voeten uit. Het beste is om de schoenen te passen na een lange wandeling op de ‘oude’ schoenen of een andere comfortabele schoen. Na een wandeling van 2 á 3 uur zijn de voeten helemaal in de ‘wandel-modus’. Als de nieuwe schoenen in deze omstandigheden lekker zitten zal de maat goed zijn.
Als een wandeling niet tot de mogelijkheden behoort: pas de wandel- of bergschoenen halverwege of aan het einde van de dag. Als je de schoenen aan het begin van de dag hebt gepast, is de kans groot dat de ze te krap zitten en later gaan knellen tijdens het wandelen.
Pas de schoenen altijd staand: als je blijft zitten is de druk van je voet anders verdeeld dan in stand. - Trek goede wandelsokken aan.
Wandelsokken hebben een dikkere laag bij het teenstuk, de voetzool en het hielstuk voor extra bescherming tegen wrijving en om blaren te voorkomen. Als je snel last hebt van blaren of koude voeten, draag dan een ‘liner’ sok onder de wandelsok. - Plaats de binnenzool terug in de schoen en trek de veters goed aan.
De schoen moet rondom aansluiten zonder knelpunten. Je voet moet goed gefixeerd zijn zodat deze niet kan gaan schuiven. Veel kleine "pasprobleempjes" kunnen prima opgelost worden door het goed strikken van de veters. Er zijn legio mogelijkheden om de veters te strikken. Het is een kwestie van uitproberen welke manier bij jou het beste werkt. De basistechniek is simpel: trek de veters van onder naar boven stevig aan. Trek ze niet te strak om knellen te voorkomen. Vergeet niet om de tong van de schoen recht te leggen. Het is belangrijk om je hiel goed te fixeren (een beetje ruimte blijft er altijd) met het strikken van de veters zodat je niet gaat schuiven met stijgen en dalen. Hoge wandelschoenen en bergschoenen hebben een veterhaak die meer naar achteren is geplaatst ter hoogte van de enkel. Hiermee wordt de hiel goed gefixeerd in de schoen. Bij de meeste schoenen heeft die veterhaak de functie van een rem, zodat je voor je voet en je (scheen)been een andere ‘druk’ kunt kiezen. - Houd de schoenen binnenshuis een poosje aan.
Loop rondjes in de kamer, en ga een trap op en af. Een schuine helling is ook een goede manier om uit te vinden of de schoen goed past. Bij het lopen en het dalen mag je de voorkant niet voelen. Zitten de schoenen na de wandelingetjes binnenshuis nog comfortabel, dan heb je de juiste keuze gemaakt en kun je ermee naar buiten.
NB: pas de schoenen altijd binnenshuis voordat je ermee buiten gaat wandelen. Zodra je de schoenen buiten hebt gedragen, kunnen ze niet meer geretourneerd worden.
Speciale schoenen:
Onze collectie schoenen is erg uitgebreid. Een aantal modellen van Lowa, Hanwag en Meindl zijn uitgevoerd met een normale, smalle of brede leest. Daarnaast heeft Hanwag een aantal schoenen in de collectie waarbij rekening is gehouden met een Hallux Falgus (knobbel bij de grote teen). Deze schoenen hebben op deze plek een extra uitsparing en zijn in naam te herkennen aan de toevoeging "Bunion".
We hopen je hiermee een eind op weg te hebben geholpen in je zoektocht naar een nieuw paar wandelschoenen. Mocht je tijdens het passen ergens over twijfelen of meer willen weten, neem dan gerust contact met ons op.